Ett konsumtionslån ger dig frihet att använda pengarna för det du önskar

Konsumtionslån

Om du letar efter ett lån som kan användas för valfri konsumtion, kan ett konsumtionslån vara det du söker. När du tecknar ett konsumtionslån är det upp till dig att bestämma vad pengarna ska användas till. Detta är en typ av lån som inte kräver någon form av säkerhet och kan vara på belopp mellan några tusen kronor upp till 600 000 kronor. Ett konsumtionslån kan vara lämpligt för att finansiera en resa, men också för att förverkliga en dröm, till exempel om ett nytt kök.

Använd en låneförmedlare för att jämföra konsumtionslån

Konsumtionslån erbjuds idag av en lång rad banker och räntorna kan variera stort. Det är därför klokt att jämföra vad olika banker och andra långivare kan erbjuda för räntor på denna typ av lån innan du bestämmer dig för var du ska teckna ett konsumtionslån. Detta kan du enkelt göra helt gratis genom att vända dig till en låneförmedlare. Det går oftast snabbt också - ibland får du första svar (låneerbjudanden) inom två minuter efter att du skickat in din förfrågan.

Jämför konsumtionslån på belopp upp till 600 000 kr via Zmarta

Kolla med låneförmedlaren Zmarta när du är på jakt efter ett billigt lån med schyssta villkor. Zmarta tillhandahåller sedan mer än ett årtionde tillbaka en av Sveriges största jämförelsetjänster för konsumtionslån. När du skickar en ansökan via Zmarta får du en utmärkt möjlighet att snabbt och enkelt jämföra räntor och villkor från en lång rad banker (i skrivande stund cirka 35 banker och andra långivare). Att jämföra konsumtionslån utan säkerhet via Zmarta är kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Hur mycket kan jag låna med konsumtionslån?

Vanligtvis kan man låna mellan 5000 och 400000 kronor med ett blancolån, men det finns också långivare som erbjuder konsumtionslån på belopp upp till 600000 kronor för personer med hög kreditvärdighet (detta är det maximala beloppet du kan låna med ett lån där det inte ställs krav på säkerhet).

Det är otroligt viktigt att överväga om man har den ekonomiska förmågan att ta ett konsumtionslån och att räkna ut hur mycket man kan betala per månad för räntor, avgifter och amorteringar.

Hur sätts räntan på konsumtionslån?

Räntan på konsumtionslån sätts på ungefär samma sätt som räntan på privatlån. Den sätts individuellt och baseras på en bedömning av den enskilda personens kreditvärdighet. Detta görs vanligtvis genom en kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen) eller något annat kreditupplysningsföretag. Om kreditupplysningen visar att ens kreditvärdighet är hög kan man räkna med att bli erbjuden en billig och bra ränta på konsumtionslånet.

Räntan på konsumtionslån kan också påverkas av andra faktorer, såsom lånebeloppet och löptiden. Många banker och långivare erbjuder också olika räntenivåer för olika typer av konsumtionslån, till exempel lån för vattenskoterinköp eller lån för badrum. Därför är det otroligt viktigt att alltid jämföra olika låneerbjudanden för att sedan välja det alternativ som passar bäst för ens egna behov och förutsättningar.

Kan man välja mellan olika återbetalningstider för konsumtionslån?

Det finns oftast olika återbetalningstider att välja mellan för konsumtionslån. Långivaren kan erbjuda olika löptider, som kan variera från några månader upp till t.ex. 10 eller 15 år.

När du väljer återbetalningstid på ett konsumtionslån är det viktigt att du tar hänsyn till din ekonomiska situation och hur mycket du kan betala varje månad. Det är lätt att bli lockad av en låg månadskostnad, men det är viktigt att du kan hantera den totala återbetalningen av lånet, inklusive räntekostnader, under hela löptiden.

Se därför till att du kan betala tillbaka lånet inom den valda återbetalningstiden utan att det påverkar din ekonomi för mycket.

Konsumtionslån med betalningsanmärkning

Går det att få ett konsumtionslån beviljat om man tidigare har fått en betalningsanmärkning? Ett kort svar är ja. En eller ett par anmärkningar behöver inte sätta stopp för dina planer att teckna ett konsumtionslån, eftersom det finns flera långivare som är beredda att låna ut pengar trots tidigare betalningsanmärkningar.

För att få lån trots tidigare betalningsanmärkningar är det viktigt att skulderna som anmärkningarna kommer från har betalats och att man vid ansökningstillfället inte längre har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Det är också viktigt att man kan visa för långivaren att man har ordning på sin ekonomi.

Det kan också vara en fördel om du har varit skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader vid ansökningstillfället. Hos vissa låneförmedlare kan detta till och med vara ett grundkrav för att en låneansökan ska kunna behandlas.

Vad en medsökande kan göra för din låneansökan

Det kan vara en fördel att ha en medsökande när man ansöker om ett konsumtionslån, eftersom det kan öka chansen att lånet blir beviljat och man kan också få en bättre ränta.

Räntan på ett konsumtionslån bestäms oftast utifrån den ansökandes kreditvärdighet, så en medsökande med en god kreditvärdighet kan bidra till att sänka den totala räntekostnaden för lånet.

Dessutom kan en medsökande öka möjligheterna att låna mer pengar genom att ytterligare en inkomst räknas ihop med den ansökande personens inkomst vid beräkningen av lånet.